Zpět do obchodu

Registrace

Patchwork buď miluješ nebo nesnášíš!

Já ho evidentně miluju, hlavně ten moderní, barevný a veselý, proto jsem taky vymyslela sadu na ušití Polštářků z pytlíku, abyste si mohly jednoduché základní vzory moderního patchworku vyzkoušet ušít i vy... :-)

Ještě než budete pokračovat ve čtení... Pokud vás toto téma zajímá, tak vězte, že 21.-23.4. se koná v Brně každoroční setkání patchworkářek z celého světa! PPM Brno - Veletrhy Brno (bvv.cz)

Patchwork neboli záplatování je fenomén. Tato prastará textilní technika využívá skládání malých kousků látek do nové celistvé plochy. Proto se jí taky říká textilní mozaika. K nám do Evropy dorazil spolu s návratem Křižáků zhruba v 11. století. Z Evropy do Ameriky se dostal při osidlování divokého západu. Sešívaly se nejen zbytky látek, ale také textilní pytle na mouku, které byly barevné. Vznikl z nouze a potřeby záplatovat roztrhané pokrývky a pro zhotovování nových využít i těch nejmenších zbytečků obnošeného šatstva. Odtud také název - technika chudých.

Patchwork jako společenská událost - americké ženy často pracovaly na svých dekách společně, scházely se na patchworkových dýcháncích a vyměňovaly si látky i vzory a společně dokončovaly celé deky.

V Americe už v 19. století získávaly ženské spolky peníze na chvályhodné účely - například na boj za zrušení otroctví, za práva žen, proti práci dětí, proti alkoholismu, pro vojáky apod. Patchwork je také spojován s Podzemní železnicí (ilegální organizace, která používala vzory na dekách jako tajné kódy při osvobozování černých otroků).

V l. polovině 20. století zájem o quilt a patchwork opadl, náhradou se staly strojové přikrývky a peřiny. Po 2. světové válce se zájem o tuto textilní techniku znovu probouzí, novým impulzem byl v 80. letech 20. století vynález rotačního řezáku. Poskytuje možnost rychlého a přesného řezání téměř dokonalých dílů. O to více musíme obdivovat díla dávných amerických osadnic, které dokázaly vytvořit nádherné vzory pouze s použitím nůžek a jehly.

Časem ovšem přerostl ve svébytné umělecké řemeslo, v současnosti se stále častěji  hovoří o art quiltech, u nichž praktické použití ustupuje do pozadí a jedná se čistě o dekorativní záležitosti. Patchwork má mnoho podob, druhů a možností. Nepochybně i  proto je tak populární, každý si v něm může najít právě to, co ho oslovuje.

V současné době je patchwork oblíbený již v mnoha zemích světa. Nejvíce je rozšířen v USA, kde najdeme patchworkovou deku v každé domácnosti, je tam nejvíce klubů a vychází tam nejvíce publikací. Z Japonska do Evropy přichází množství nových technik – žinylka, japonský skládaný patchwork, sashiko, a na mezinárodních výstavách udivují japonské quilty svou pečlivostí a smyslem pro detail.

V Evropě se šije patchwork hlavně ve Francii, Německu, Holandsku, Anglii, všude tam se konají mezinárodní výstavy s velkou návštěvní účastí a zájmem sdělovacích prostředků. Asi nejvýznamnější každoroční patchworková událost v České republice je mezinárodní výstava Prague Patchwork Meeting, která se od roku 2021 koná v Brně. 

P.S. Ano, i já jsem nakonec dosáhla mety každé nadšené patchworkářky a ušila deky pro své tři miláčky a tím jsem prozatím s patchworkem skončila. Ještě ale dlužím deku sama sobě... :-)

Zdroje: 

http://ona.idnes.cz/klucky-se-spolu-aspon-nehadaji-rika-patchworkarka-fsf-/vztahy-sex.aspx?c=A080402_225944_ona_ony_web

http://zasitakrasa.cz/co-je-to-patchwork/