Zpět do obchodu

Registrace

Dnes už to konečně došiju!

Pojďme si spolu vytvořit plán! Pozitivní, protože pozitivních povzbuzení není nikdy dost. Na začátku si vše rozvrhneme a na konci budete mít vše krásně uklizené a nachystané na šití. :-)

Nikdo nežijeme v ideálních podmínkách, kdy se můžeme libovolný čas v klidu věnovat své práci, tak jak bychom potřebovali, natož potom najít si čas na koníček jako je šití. Kdy je třeba udělat místo pro šicí stroj, stroj mít nachystaný a ještě mít připravené samotné šití. I když víme, že se u toho budeme cítit dobře a nebudeme litovat, najít si čas je někdy sakra těžké. Ale určitě to jde, stačí si jen "tohoto mamuta naporcovat" na kratší časové úseky. :-)

1. krok - šicí stroj a jeho běžná údržba, tomu jsem se podrobněji věnovala v tomto příspěvku. Možná by si ale váš stroj  zasloužil důkladnější očistu. Pošlete ho do "lázní" k opraváři (to může trvat až měsíc) a mezitím si uklidíte v látkách a věcech na šití.

2. krok - je potřeba provést úklid v látkách. Pročistíte si prostor pro šití, ušetříte místo a tato nová energie vás povzbudí a přinese i nové nápady. Známe to všechny a tady si to ještě jednou připomeneme. Pořizování látek a šití jsou dva odlišné koníčky... Pokud se vám to moc nezdá, mrkněte na můj příspěvek Prokrastinace úklidem. Realisticky zhodnoťte vaše zásoby látek. Průběžně si vaše nové nápady zapisujte a dělejte jednotlivé hromádky. Vaše přebytky můžete zkusit prodat v různých FB skupinách, pokud už to dávno neděláte. :-)

3. krok - stejně tak je potřeba udělat pořádek i v galanterii. Tam snad tolik nadbytků nehrozí, pokud ano, zkuste opět vyměnit či prodat přes různé šicí FB skupiny. Napište si seznam a doplňte si nitě, jehly do šicího stroje, špulky na spodní nitě atd. Nezapomeňte zkontrolovat ostrost nůžek a řezáků. 

4. krok - připravte si šicí plán třeba na půl roku. Nápady máte zapsané a látky z jednotlivých hromádek si ukliďte do čistých plastových sáčků nebo krabic. Opět realisticky zhodnoťte své časové možnosti. Klidně si naplánujte jen půl hodiny šití jednou týdně, lepší než nic a hlavně brzy uvidíte, že toho stihnete docela dost a jak se budete postupně přibližovat k cíli, poroste i vaše motivace a radost.

5. krok - kupte si zásobník na špulky spodních nití, pokud už ho nemáte a klidně ho celý zaplňte. Můžete tomu věnovat hned svoji první naplánovanou půlhodinku. Příště až budete potřebovat vždy jen prázdnou špulku doplníte a nebudete se zdržovat navíjením.

6. krok - šicí plán si průběžně vyhodnocujte a aktualizujte. Pište si své postřehy. Časem se k poznámkám třeba vrátíte a připomenete si, kolik jste toho zvládli a budete mít radost, jak jste šikovní! 

Pomohl vám tento příspěvek? Budu ráda za vaše připomínky a postřehy k problematice. :-) 

Sešity, kam si budete své šicí plány zapisovat, mám samozřejmě v nabídce... :-)