Zpět do obchodu

Registrace

Šití z papírové látky

Zkoušeli jste už šít z papírové látky? Já na něj dostala typ od jedné z vás, švadlenky Pavly a přes počáteční rozpaky mu začínám přicházet na chuť a určitě tady o něm ode mě ještě "uslyšíte". Už teď v červnu (od 8.6.2023) najdete v nabídce "novinek" jednoduché pouzdro třeba na brýle nebo i telefon. A postupně budu produkty v sadách na šití přidávat v průběhu celého roku.

A co je to vlastně ta papírová látka? Najdete ho taky pod názvem: omyvatelný kraftový papír (pratelný nebo prací papír, snap pap, wrap up).

Je to vlastně ekologický materiál vzhledem připomínající kůži. A znáte ho myslím všichni, protože se z něho původně dělaly štítky na džíny a asi i stále dělají... :-) Pratelný papír je speciální druh papíru, který je možné prát a používat opakovaně. Vyrábí se z kraftového papíru a je velmi odolný a pevný. Tento druh papíru se používá například na výrobu tašek, kabelek, batohů, krabic nebo obalů na knihy, sešity a kalendáře.

Je to materiál, který lze prát (ručně nebo v pračce na šetrný program na 30 stupňů), šít, žehlit na jemném programu, potiskovat, laminovat, gravírovat a barvit barvami určenými pro textil, které po zažehlení odolají praní. Nesráží se, nemění barvu ani se nerozpouští ve vodě. Obsahuje syntetický latex, díky čemuž je odolný a pružný. A samozřejmě se netřepí.

Kraftový papír na šití se také nazývá veganská kůže. Proč? Protože je to papír, který vypadá jako kůže a na dotek připomíná pravou kůži, při jeho výrobě se nepoužívají žádné složky živočišného původu, vlivem praní a používání získá ještě intenzivnější texturu zestárlé kůže.

Navíc při jeho výrobě neumírají žádná zvířata, vyrábí se totiž z celulózy z odpadového dřeva při dodržení zásad udržitelného rozvoje.

K šití použijte ostrou jehlu na džínovinu nebo kůži, velikost jehly 100 až 110.

Časem získává žádanou patinu. Nemusíte se jej bát, vydrží toho hodně, ale jako každý materiál, ať je to látka nebo pratelný papír - je náchylný na mechanické poškození. Pozor na ostré předměty.

Tak co? Navnadila jsem vás na šití? :-)

Zdroj: www.takoy.cz a www.washyourkarma.cz