Zpět do obchodu

Registrace

Kdo maže, ten šije - kdo čistí, šití si jistí

Údržba šicího stroje. Když jsem minulý rok s paní ilustrátorkou připravovala podklady pro komiksové příběhy pro švadlenky, tak tam původně tato pohlednice nebyla. Měla jsem za to, že stroj čistíme všechny a i když to odkládáme, co nejvíc to jde, tak nás stroj stejně donutí, když začne stávkovat. Po víkendu na festivalu kutilů v Plzni (Maker Faire) kam jsem vzala šicí stroj a vy jste si mohly ušít polštářek z vyřazených košil, jsem zjistila, že pravidelné čištění šicího stroje vůbec běžné není...

Proto jsem poprosila paní ilustrátorku (která sama šije a přiznala se, že taky moc nečistí... :-)), aby tam přidala i tento příběh. Činnost, která zabere více času, proto jí tak často odkládáme, je pravidelné čištění šicího stroje. Je to ale nutnost. Po každých cca 8 hod šicí stroj vyčistěte a promažte olejem. Po každých cca 40 hod šití vyměňte i jehlu, byť si myslíte, že je ostrá. Pozor si dejte i na niť, může být pro velikost jehly nevhodná. Pozornost si zaslouží i žehlička a žehlící prkno. A hlavně... Nezapomínejte taky na sebe a sezení u stroje kompenzujte třeba chůzí. :-)

Na dalších akcích (Maker Faire v Praze a Tvořivá Olomouc) a i na svých sociálních sítích jsem čištění stroje zdůrazňovala víc a víc a z vašich reakcí vím, že to mělo smysl a hlavně jsem díky tomu i zjistila, že nejen nechuť do čištění, ale i strach stroj rozebrat vám brání v tom to udělat... Proto mě napadlo i o tomto natočit video (opět s mým synem Filipem). 

Budu ráda, když se na něj podíváte a dáte nám vědět, zda vám pomohlo odbourat strach a nechuť! :-)

No, a hned potom, co jsme natočili to video jsem zjistila, že hned dvě švadlenky v mém blízkém okolí mají nový šicí stroj, který má v návodu vyloženě napsáno, že se může prach z útrob stroje vysávat... To za našich časů teda rozhodně nebylo... :-D Já mám klasický šicí stroj, moderní, i když je už cca 8 let starý a tam je ještě v návodu napsáno, čistit přiloženým štětečkem a kovové části uvnitř stroje olejovat olejem. No, a to už tyto nové stroje taky nemají. Tam se v návodu vyloženě píše, neolejujte! Olej vám tam časem doplní přímo servisní technik. No, jsou to teda novoty, to vám řeknu... :-)

Zbytek příběhů z komiksu najdete na všech možných výrobcích. Mrkněte sem.