Zpět do obchodu

Registrace

Sashiko? Co to je?

Jak jsem si myslela, že "jen normálně" ručně prošívám patchworkový polštářek a přitom jsem dělala sashiko... :-) Ruční prošívání polštářů různě barevnou bavlnkou Perlovkou bylo jen logickým vyústěním užití mojí sady. Nejdřív jsem vše šila jen na šicím stroji. To je ten příběh ze začátku, jak jsem dostala svůj vlastní šicí stroj a ladila polštářky tak dlouho, až jsem udělala rovnou i sadu pro Vás a snažím se  tak tu radost ze šití předat dál... :-) Při osobním prodeji na "marketech" jsem říkala zákazníkům na dotaz, že ručně to jde šít určitě taky, vždyť deky se v minulosti šily jen ručně... Potom jsem si ruční šití chtěla sama vyzkoušet a spočítat čas a vůbec si to osahat, abych měla argumenty, proč šít i ručně a že vůbec není potřeba mít šicí stroj. Detaily jsem vám sepsala v tomto článku.

Úplně přirozeně se potom najednou jevilo doplnit sadu nití a kusem Perlovky, abych dostála heslu "Po otevření, šijte...". No, a potom mě napadlo, to prošít kontrastně a zjistila jsem, že barevné dvojkombinace jsou snad nekonečné a hlavně mě moc bavila ta kombinace sešít na stroji a prošít ručně, to si vezmete klidně na verandu, na deku, na dovolenou a nemusíte u toho být sami, jen se strojem. Když mé výtvory viděla kamarádka Olina (to je ta, co mě k patchworku přivedla), tak mi poslala odkaz na starou japonskou techniku vyšívání/prošívání sashiko a já jsem se zamilovala... :-) Od té doby, když můžu tak prošívám ručně sashikem.

A co je to tedy to sashiko? Sashiko je několik set let starou japonskou textilní technikou, časem zapomínanou a znovu objevovanou. V současné době se používá nejen k dekorování interiérového textilu a patchworkových projektů, ale své uplatnění nachází i v oděvní tvorbě. Sashiko vzniklo původně proto, aby se spojilo více vrstev a kusů textilu. Aby byl výrobek pevnější a mohl déle a lépe sloužit. Postupně se z ní vyvinula minimalistická výšivka s typickými geometrickými vzory.

zdroj: http://www.lada-bytovytextil.cz