Zpět do obchodu

Registrace

Ručně šitý blog

Nemáte šicí stroj a myslíte si, že nemáte čas? Já Vás tady chci přesvědčit, že ušít polštářek celý ručně jde i za jeden jediný den! Já obvykle polštářky nejprve sešiju na šicím stroji a někdy prošívám jen ručně Perlovkou. 

Tip: Perlovka je bavlněná vyšívací příze vyráběná v Niťárně Česká Třebová. Různé barevné odstíny koupíte v každé galanterii. Kus této bavlnky, velký tak akorát na prošití vašeho polštářku je součástí i vaší sady na šití "Polštářek z pytlíku". 

Ale zpátky k ručnímu šití. Kvůli Vám jsem se rozhodla ušít si jeden polštářek úplně celý i ručně a vše pro vás krok po kroku zaznamenat. Na sešití dílů k sobě jsem použila běžnou niť, tu máte taky v sadě na šití, plus běžnou jehlu domácí (vaši, ta už v sadě není). Šila jsem vzor Čtverce, který se skládá ze čtyř čtverců.

1. Začínám šitím vrchní části polštářku, tzv. topu. Jednotlivé díly jsem si přišpendlila k sobě, pro jistotu (na stroji v této fázi vůbec nešpendlím). Šiju zadním stehem, který je pevný a pěkně drží. Vždy dva a dva čtverce k sobě, rozžehlit, a potom sešít i ty dva obdélníky, které mi tím vznikly. Dohromady mi to zabralo 1 hodinu.

2. Protože chci vrchní část polštářku zpevnit prošitím dalších vrstev, pokračuji dál v šití podle návodu. Tentokrát použiju bavlnku Perlovku a šít budeme předním stehem. Začnu prošívat od oka kolem švů, nedělám si žádnou značku, u tohoto vzoru je střed jasný. Začátek je trošku kostrbatý, potom už se dostávám do tempa, jde mi to od ruky a začíná mě to bavit... :-) Za 1,5 hod mám hotovo.

3. V dalším kroku budeme řešit zadní díly polštářku. Je potřeba je oba zahrnout a přišít. Opět normální nití a zadním stehem. To mi zabralo 20 min.

4. Další 1 hodinu mi zabralo sešití polštářku dohromady. Zadním stehem, dvojitou nití. Niť si nestříhejte moc dlouhou, ať se vám tolik "necuchá". Poslední fáze je asi nejnáročnější, musíme to celé "zafixovat", aby se polštářek nezačal párat, použijeme tzv. smykovací steh (znáte možná spíš jako "můstek"). To mi zabralo opět 1 hodinu.

 Tip: Pokud máte doma tzv. entlovací neboli zubaté nůžky, použijte ty a nemusíte obšívat nic... :-) 

5. Celé šití trvalo zhruba 5 hodin! a já přitom ručně šiju minimálně. Proto věřím, že vy to dáte taky!

Ruční šití je ideální pro ty, kdo chtějí mít u šití společnost a nechtějí být někde zašití sami se šicím strojem... ;-) Je i skladné, jen malá hromádka šití, která nikde nezavazí. Pokud jsem vás přesvědčila, mrkněte do mé bohaté nabídky vzorů Polštářků z pytlíku.