Zpět do obchodu

Registrace

Vlastní modrotisk na zkoušku

Kdo mě tady sleduje, tak ví, že čas od času udělám větší čistku ve své dílně a najdu nějaký "poklad", který mě inspiruje k nějakému novému nápadu... Stejně tak to bylo i s myšlenkou zařadit do mých produktů i polotovarů k ušití vlastní modrotiskové vzory. Při podrobném úklidu jsem si totiž všimla kusu modrotiskového plátna, který jsem někdy před více než 15 lety! sama vytvořila na kurzu u Vlaďky v Ateliéru K1... :-) a vzpomněla jsem si, že to byla veliká zábava a je to věc, kterou navíc zvládnu udělat i sama ve své dílně. Shodou okolností se zrovna v té době konala i krásná výstava v Praze "Móda v modré. Tradice a současnost indiga v japonském a českém textilu.", kam jsem si taky došla pro inspiraci a mohla si začít hrát s mým vlastním modrotiskem na zkoušku.

Jo, a abych nezapomněla, ještě jsem si musela koupit potřebné vybavení ve firmě Danzinger

Modrotisk = výrobní technologie vzorování textilie a rovněž konečný produkt tohoto pracovního postupu.

Trochu historie - tato textilní tiskařská technika má své kořeny v Číně, po Evropě se rozšířila na počátku 18. století. K prvním odběratelům patřila šlechta. V 19. století se modrotisk využíval i na venkově.

Postup výroby - obecně výroba modrotisku spočívá v nanášení nepropustné hmoty tzv. tiskařské rezervy (zvané též pop, pap) složené z kaolinu, arabské gumy a dalších ingrediencí na tkaninu pomocí  forem se vzorem, popřípadě také v jejím roztírání štětcem nebo jinými pomůckami (můj oblíbený je korek od vína).

Když tištěná hmota zaschne, tkanina se obarví, a to tak, že se ponoří do studené indigové lázně. Tkanina se neprobarvuje při máčení v barvícím roztoku, ale teprve poté, když se vyjme z lázně. Působením vzduchu barvivo oxiduje a látka se zabarví na modro. Sytých odstínů modři se dosahuje postupným několikanásobným ponořením do barvící lázně, které se vždy musí prostřídat zráním barviva na vzduchu. Tam, kde je na tkaninu nanesena rezerva, barvivo při máčení v lázni k textilii neprostoupí. Barvení trvá až osm hodin. Když se dosáhne požadovaného odstínu modré, odstraní se v slabém roztoku kyseliny sírové natištěná rezervážní vrstva a vzor se tak odhalí. Tento postup bývá označován za rezervážní nebo také negativní tisk. Po vyžehlení získá látka lesk. Celý proces výroby modrotisku zabere ve firmě Danzinger čtyři dny a k tomu ještě připočtěte můj čas strávený se vzory. Najednou musím obarvit minimálně 5 m látky, které potom pošlu k obarvení. Látku barvím postupně, aby vzory měly čas pořádně proschnout.

Jak to celé dopadlo, se můžete podívat v mém e-shopu.

Zdroje: 

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/modrotisk-unesco-olesnice-straznice.A181201_442882_brno-zpravy_vh

a taky krásná obrazová publikace Móda v modré. Tradice a současnost indiga v japonském a českém textilu. (ed. Markéta Vinglerová)