Zpět do obchodu

Registrace

Jak jsem si zamilovala linoryt

Definice - linoryt je velmi zajímavá výtvarná technika. Jeho pomocí můžeme tisknout na papír, na látku nebo si třeba vyrobit vlastní razítko. Záleží jen na naší fantazii a je tak jednoduchá, že jí rozhodně stojí za to vyzkoušet. Je jednou z nejrozšířenějších grafických technik tisku z výšky, tedy tisku z reliéfu. Poprvé byl zaznamenán v 19. století, používal se však jako reprodukční technika, ne jako možnost nového volného umění, tedy tak jak jej známe a používáme dnes. Technika linorytu vzhledem ke skvělému výslednému efektu a jednoduché aplikaci i v domácích podmínkách vplula do běžných výtvarných technik, které za pomoci dospělého asistenta zvládnou i ti nejmenší z nás.

Já jsem raději šla nejprve na kurz k Ivě B. (našla jsem na naučme.cz), protože jsem věděla, že budu tisknout hlavně na modrotisk (speciální tiskařskou rezervou) a chtěla jsem to raději probrat se zkušenější osobou... :-) Ivu Baltaretu znám z dřívější doby, je taky marketingová specialistka a znám jí z několika školení, proto jsem se i těšila.

Pro moje tvoření mi zatím bohatě stačí vědět, že rydla mají tvar V, tvar U nebo jsou rovná. Všechny typy existují ve více velikostech. Značí se čísly od 1. Čím vyšší je číslo, tím širší bude vyrytá plocha. Já si koupila ve výtvarných potřebách jeden typ a s tím za myslím vystačím na hodně dlouho... :-)

Už taky vím, jak pracovat bezpečně. Rydlo sevřeme do dlaně a pevně je stiskneme prsty. Druhou ruku podložíme pod tu, kterou ryjeme, nesmí být NIKDY proti rydlu, abychom se nezranili!

Speciální lino, na které ryju jsem si taky koupila ve výtvarných potřebách. Vyrábím si vlastně taková menší razítka, proto mi stačí jen menší kus.

Pokud používáte tisk na látku, jako já, tak je dobré si uvědomit, že u látky to bude fungovat opačně, než u papíru. Ta část, kterou budete odrývat rydlem bude po obarvení v modrotiskové lázni modrá a zbytek bude bílý (plocha, která je vyvýšená), tak jak je vidět na obrázku mého vlastního vzoru "vafle". Říká se tomu negativní tisk... :-)

Na všechny moje modrotiskové výrobky (nejen zdobené linorytem) se můžete podívat zde.