Zpět do obchodu

Registrace

Chodím - Myslím - Tvořím

Zatímco v článku Kdo si šije, nesmutní! píšu o tom, že některé nápady dostávám přímo u šití (a raději je rovnou zapisuji do předem připraveného bloku), tak ke všem ostatním nápadům, které realizuji pro vás tady v e-shopu, jsem se prochodila a to doslova. Chůze totiž kromě toho, že vám pomůže poznat vlastní tělo, podněcuje i tvorbu kreativních myšlenek. Ano, když dostanu během chůze nápad, zastavím a zapíšu ho.

Ostatně mi to povrzuje i Michelle Losekoot ve svém výběru článků a knih o kreativitě, které jsem celý rok 2022 odebírala na www.pickey.cz, když píše: Chození pomáhá. Proto je mezi kreativci tolik milovníků dlouhých procházek. Darwin, Woolf, Aristoteles, Kant, Nietzsche, Hemingway, Dickens a tak dále! A pokud se půjdete projít, jděte někam do zeleně. Podle výzkumů jsou pak lidé kreativnější. Na Stanfordu zjistili, že lidé, kteří chodí, jsou průměrně o 60 % kreativnější než ti, kteří sedí. 

Kdo mě zná osobně, nebo sleduje na mých sociálních sítích, tak ví, že i ráda a hodně chodím a taky čtu. Proto bude dnešní příspěvek o chození hodně čerpat z knihy - Chůze pro zdravé srdce a mysl od Arianny Valentino.

Chůzí můžeme taky pěkně a jednoduše kompenzovat sezení u šicího stroje, proto si zaslouží i vlastní příspěvek. Vstát a jít se projít totiž nic nestojí a vrátí se nám to ve všech ohledech. Kdo pravidelně cvičí na čerstvém vzduchu, má rychlejší reflexy, líp mu to myslí, má pevnější zdraví a zřídkakdy onemocní. Půlhodiny přiměřené fyzické aktivity podporuje vyplavování fenylethylaminu, hormonu ze skupiny amfetaminů, který je schopný zlepšit náladu a dobít energii (možná ho znáte pod názvem "love drug", droga lásky). A to chce každý! :-)

Chodit = cítit se dobře

1. Povzbuzuje k dobré náladě. Odbourává stres, vztek, únavu a napětí (díky zvýšené produkci endorfinů) - již po 10 minutách.

2. Snižuje riziko zeleného zákalu.

3. Uvádí do pohybu i ramena a paže.

4. Posiluje imunitní systém. Snižuje riziko onemocnění chřipkou a nachlazením.

5. Prospívá srdci. Má vliv na tepovou frekvenci a výkon.

6. Pomáhá předcházet rakovině prsu.

7. Zpevňuje břišní svaly. Zaměřuje se na "madla lásky" a pomáhá i v dalších kritických místech.

8. Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva o 30 %.

9. Posiluje svaly na stehnech.

10. Zlepšuje rovnováhu.

11. Snižuje "špatný" cholesterol.

12. Snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

13. Stimuluje chodidla a pomáhá tělu navracet krev do srdce.

14. Reguluje krevní tlak.

Předsevzetí - každý den budu chodit aspoň 40 minut. Já už bez toho ani být nemůžu. Jasně, ne vždy můžu, ale když to jde tak jdu :-), snažím se i práci a ostatní aktivity plánovat tak, abych mohla jít pěšky.

Pozitivní povzbuzení na závěr - Krok za krokem. Jeden krok zvládneš vždy. A pak další a další... Krok za krokem zvládneš cokoliv, co potřebuješ. Tím se řídím i já při tvoření novinek pro vás. Jak mi to jde můžete průběžně sledovat zde.